WhatsApp
boekholt & partners makelaardijben-s.nlboekholt nieuwbouw specialistben-s verhuur en beheer
Scherp Financieel Advies

Hypotheek & Financieel blog

navigeren door de afbeeldingen kan met de pijltjes toetsen
Wat kan ik lenen voor mijn hypotheek?
Wat kan ik lenen voor mijn hypotheek?

Voor de meeste mensen komt er een punt in het leven dat je graag een huis wilt kopen. Bent u ook op dat punt aanbeland? Dan heeft u waarschijnlijk ook een hypotheek nodig. Voordat u naar huizen gaat kijken, is het handig om te weten hoeveel u kunt lenen, zodat uw budget duidelijk is. Bent u benieuwd hoeveel u kunt lenen, en hoe het precies zit? Lees dan snel verder.  

De factoren die meespelen bij de hoogte van uw hypotheek 

Bij het berekenen van de hoogte van uw maximale hypotheek spelen een aantal zaken mee. Een hypotheek wordt berekend op basis van de volgende factoren:  

Inkomen 

Ten eerste wordt er natuurlijk gekeken naar uw inkomen. Als u een vast dienstverband hebt, wordt er gekeken naar uw brutoloon. Dit is lastiger als u geen vast dienstverband hebt, of u bijvoorbeeld zelfstandig ondernemer bent. In dit geval wordt er meestal gekeken naar uw gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar.  

Zoek deze gegevens er dus eerst even bij, voordat u uw maximale hypotheek gaat berekenen.  

Woonquote 

De woonquote is ook belangrijk bij de berekening. De woonquote is een percentage van uw inkomen. Dit percentage geeft aan welk deel van uw inkomen u mag gebruiken voor het betalen van de hypotheek. De woonquotes worden altijd in overleg met het Nibud vastgesteld.  

Toetsrente 

De toetsrente is kort gezegd het rentepercentage dat u betaalt voor u hypotheek.  

Koopprijs van de woning 

Als u een woning op het oog heeft, krijgt u te maken met extra kosten. Denk hierbij aan notariskosten, taxatiekosten en advieskosten. Het is mogelijk om deze kosten mee te financieren in uw hypotheek. Het is niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten die hoger is dan 100% van de marktwaarde van uw woning.  

Wat zijn andere factoren om rekening mee te houden?  

Het maximale hypotheek bedrag zegt eigenlijk niet zoveel. Waarom dat is? Het maximale hypotheekbedrag is gebaseerd op gemiddelden en wordt gedeeltelijk door het Nibud vastgesteld. Maar dit bedrag houdt geen rekening met uw persoonlijke situatie. Als u bijvoorbeeld kinderen hebt, dan is dat al een belangrijke factor om rekening mee te houden qua financieen. Daarnaast zijn uw financiele wensen ook belangrijk. Wilt u vaak op vakantie gaan, of gaat u een weekje per jaar weg? Bij een hypotheek is het dus ook belangrijk om niet alleen te kijken naar wat kan, maar ook naar wat u wilt besteden aan de hypotheek.  

Wat kunt u lenen voor uw hypotheek?  

U wilt nu natuurlijk graag weten wat u kan lenen voor uw hypotheek. Bij Scherp hebben we een financiële rekenhulp. Met de tool wordt de maximale hypotheek berekend. Dit geeft alvast een indicatie ter voorbereiding op een vrijblijvende afspraak voor hypotheek advies. Want zoals hierboven al benoemd, er spelen veel meer factoren mee bij het afsluiten van een hypotheek. Met een hypotheekadviseur kunt u dit goed op een rijtje krijgen.  

Ga naar de rekentool

Wat voor soort hypotheken kunt u afsluiten?  

Bij Scherp kunt u terecht voor verschillende soorten hypotheken. De volgende hypotheken worden aangeboden:  

  • Aflossingsvrije hypotheek 
  • (Bank)spaarhypotheek 
  • Annuiteitenhypotheek 
  • Lineaire hypotheek 
  • Startershypotheek 
  • Nieuwbouw hypotheek 
  • Oversluiting van uw hypotheek 
  • Verbouwhypotheek 

Wilt u weten wat bij u past? Neem dan contact met ons op. 

 

Klanten beoordelen

9,9

Bekijk alle referenties

Wilt u niets missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en achtergronden over de hypotheek- en woningmarkt.

 

Partners in wonen: