WhatsApp
boekholt & partners makelaardijben-s.nlboekholt nieuwbouw specialistben-s verhuur en beheer
Scherp Financieel Advies

Hypotheek & Financieel blog

navigeren door de afbeeldingen kan met de pijltjes toetsen
Jouw hypotheek in 2022. Wat gaat er allemaal veranderen?
Jouw hypotheek in 2022. Wat gaat er allemaal veranderen?

Elk jaar wijzigen er weer een aantal zaken die gevolgen kunnen hebben voor je hypotheek. De rente verandert, de fiscale spelregels kunnen veranderen en de regels bij geldvertrekkers veranderen waardoor je meer of minder kunt lenen. Al deze veranderingen hebben invloed op je huidige hypotheek maar ook als je plannen hebt om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Hieronder vind je wijzigingen die je in 2022 kunt verwachten.

De maximale hypotheek

Welk percentage van het inkomen een verantwoordelijke woonlast is wordt elk jaar opnieuw door het Nibud bepaalt. Hierbij wordt rekening gehouden met allerlei economische ontwikkelingen. Op basis van deze percentages, de financieringslast, wordt de maximale hypotheek geregeld. De cijfers voor 2022 zijn al bekend. In het nieuwe jaar zal de maximale hypotheek zowel stijgen als dalen, afhankelijk van welk inkomen je geniet. De lagere inkomens gaan er iets op vooruit, de hogere inkomens zullen er soms iets op achteruitgaan qua leencapaciteit. Bereken hier je maximale hypotheek >>

Maximale hypotheek met NHG

De waarde van de woning mag in 2022 niet hoger dan €355.000 zijn om in aanmerking te komen voor een hypotheek met nationale hypotheekgarantie (NHG). Als je tegelijkertijd ook energiebesparende maatregelen meefinanciert, dit kan tot 6% bovenop de waarde van de woning, dan is de grens € 376.300. Verder dalen de eenmalige kosten die er voor de hypotheekgarantie betaald moeten worden. Nu bedragen die nog 0,7% van de lening, volgend jaar is dat 0,6%. Deze kosten mogen vaak eenmalig als aftrekpost worden opgevoerd bij je belastingaangifte.

Hypotheekrenteaftrek in 2022

De rente die je betaalt voor de hypotheek van je eigen woning is in veel gevallen aftrekbaar. Het belastingpercentage waartegen je de rente mag aftrekken wordt ieder jaar  lager voor  mensen met een inkomen in de hoogste belastingschijf (€ 69.398 of meer). Hoge inkomens mogen nu nog 43% aftrekken bij hun belastingaangifte, maar volgend jaar is dat nog maar 40%.

Stijgingen van de rente

Een aantal banken hebben de afgelopen maand hun hypotheekrente licht verhoogd. De rentestijging was nog minimaal. Er is echter een reële kans dat deze rentestijging doorzet en er de komende tijd meer verhogingen komen. Denk je na over het oversluiten van de hypotheek? Wacht dan niet te lang. Neem door onderstaand formulier in te vullen contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek waarin we jouw mogelijkheden bekijken.

 

Klanten beoordelen

9,9

Bekijk alle referenties

Wilt u niets missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en achtergronden over de hypotheek- en woningmarkt.

 

Partners in wonen: