WhatsApp
boekholt & partners makelaardijben-s.nlboekholt nieuwbouw specialistben-s verhuur en beheer
Scherp Financieel Advies

Hypotheek & Financieel blog

navigeren door de afbeeldingen kan met de pijltjes toetsen
NHG grens gaat naar 355k per volgend jaar
NHG grens gaat naar 355k per volgend jaar

De grens voor de Nationale hypotheekgarantie (NHG) bij het kopen van een huis wordt verhoogd naar 355.000 euro in 2022. Met deze verzekering kunnen huizenkopers zich indekken tegen financiële rampspoed.

NHG van 325.000 naar 355.000

Omdat er steeds minder woningen onder het huidige grensbedrag van 325k te koop staan heeft de organisatie achter NHG de verhoging ingezet. In 2020 was het grensbedrag nog 310k en in 2019 stond de grens op 290k. Deze grenzen worden elke keer berekend op basis van de gemiddelde woningprijzen in de zomermaanden juni, juli en augustus van dat jaar.

Stijgende huizenprijzen

In het afgelopen jaar gingen de prijzen van huizen met zo’n 18% omhoog. Naar verwachting wordt de gemiddelde prijs voor een huis volgend jaar 400k. Door de stijgende huizenprijzen worden er steeds minder huizen verkocht met NHG en hierdoor wordt de grens weer verlegd.

Waarom NHG?

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is een soort verzekering om te voorkomen dat mensen die een huis bezitten in de financiële problemen raken. Dit wanneer ze hun huis door overmacht moeten verkopen en met een restschuld blijven zitten. Voorbeelden hiervan zijn: de hypotheek niet meer kunnen betalen door baanverlies, het overlijden van een partner of een scheiding.

Via de NHG krijgt de hypotheekverstrekker het verschil betaald tussen wat er ooit is uitgeleend om het huis te kopen en wat de woning nog opleverde bij verkoop. De restschuld is vervolgens in handen van NHG en deze kan dan kwijtgescholden worden.

Heb je een vraag over NHG? Stel 'm hieronder aan een van onze hypotheekadviseurs:  

 

Klanten beoordelen

9,9

Bekijk alle referenties

Wilt u niets missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en achtergronden over de hypotheek- en woningmarkt.

 

Partners in wonen: