WhatsApp
boekholt & partners makelaardijben-s.nlboekholt nieuwbouw specialistben-s verhuur en beheer
Scherp Financieel Advies

Hypotheek & Financieel blog

navigeren door de afbeeldingen kan met de pijltjes toetsen
Onafhankelijk hypotheekadvies of advies van een bank?
Onafhankelijk hypotheekadvies of advies van een bank?

Het inschakelen van een hypotheekadviseur kost geld, maar is ook verstandig. Je kunt kiezen tussen een onafhankelijke hypotheekadviseur of je kiest voor hypotheekadvies bij jouw bank. De kosten voor het advies zijn via de bank gemiddeld lager, maar kiezen voor onafhankelijk advies kan zorgen voor een beter passende hypotheek tegen een lagere hypotheekrente. 

Een hypotheek moet goed bij jou en bij jouw situatie passen. Zeker niet op de laatste plaats wil je ook een zo laag mogelijke hypotheekrente en de rente moet ook nog voor een lange periode vaststaan. Je moet bij een hypotheekadviseur ook een goed gevoel hebben. De adviseur moet goed begrijpen wat jouw wensen zijn en deze goed kunnen vertalen naar een financiële oplossing. Tot slot moet het tarief voor het adviseren en bemiddelen ook redelijk zijn, maar de kwaliteit van het advies is het belangrijkste. 

Hoe vind je de beste hypotheekadviseur? 

Bij familie en vrienden kun je navragen met welke adviseurs zij een goede ervaring hebben. Je kunt ook kijken op de website Advieskeuze.nl voor reviews over adviseurs. Wat je in ieder geval doet is het aanvragen van een kennismakingsgesprek. In dit eerste gratis en vrijblijvende gesprek krijg je al een goede indruk van een adviseur. Ook kan de adviseur alvast een globaal advies geven. Na het eerste gesprek weet je wat de kosten zijn en weet je ongeveer wat je van de adviseur kunt verwachten. Voer meerdere van dit soort gesprekken en daarna weet je welke adviseur het beste bij jou past. 

Kiezen voor de adviseur van je eigen bank? 

Het eenvoudigst is om aan te kloppen bij de bank waar jouw betaal- en/of spaarrekening loopt. Er zijn ook banken die niet alleen de eigen producten aanbieden, maar ook de hypotheken van andere banken meenemen in hun advies. Je eigen bank kan de beste keuze zijn, maar ga in ieder geval ook nog het gesprek aan met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Na meerdere gesprekken kun je goed de voor- en nadelen van de verschillende adviseurs tegen elkaar wegstrepen. 

Wat is het voordeel van een onafhankelijke adviseur? 

Onafhankelijke hypotheekadviseurs zijn niet gebonden aan banken of andere financiële instellingen. Hierdoor krijg je advies gericht op jouw persoonlijke situatie. De ene geldverstrekker is bijvoorbeeld sterk in het verstrekken van hypotheken voor nieuwbouw en een andere bank biedt een zeer aantrekkelijke hypotheekrente als je specifiek kiest voor een rentevaste periode van 20 jaar. Door de ongebondenheid van de onafhankelijke adviseur wordt de gehele markt, of in ieder geval een groot deel van de markt, meegenomen in het advies. 

Advies- en bemiddelingskosten 

Je betaalt het liefst zo weinig mogelijk kosten, maar zoek vooral naar financiële voordelen voor de langere termijn. Je kunt beter kiezen voor een 0,1 procentpunt lagere hypotheekrente dan voor een paar honderd euro lagere advieskosten. Zeker als de hypotheek een looptijd van 30 jaar heeft. Probeer de kosten laag te houden, maar niet ten koste van je hypotheeklasten, omdat die vaak een grotere besparing opleveren.  

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken voor onafhankelijk hypotheekadvies? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen vaak dezelfde dag nog contact met je op. 

 

Klanten beoordelen

9,9

Bekijk alle referenties

Wilt u niets missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en achtergronden over de hypotheek- en woningmarkt.

 

Partners in wonen: