WhatsApp
boekholt & partners makelaardijben-s.nlboekholt nieuwbouw specialistben-s verhuur en beheer
Scherp Financieel Advies

Hypotheek & Financieel blog

navigeren door de afbeeldingen kan met de pijltjes toetsen
Is uw droomwoning nog haalbaar in de huidige situatie?
Is uw droomwoning nog haalbaar in de huidige situatie?

Wij merken tijdens onze gesprekken met klanten dat er veel onzekerheid in de markt is. De rentes zijn fors gestegen, de energieprijzen rijzen de pan uit, er is oorlog in Oekraïne, de inflatie is hoog en ga zo maar door. Reden te meer om goed na te denken wat voor u de juiste stap is, want bovenstaande punten bieden zeker ook kansen, zolang u zich maar op de juiste manier voorbereidt. Enkele belangrijke aandachtspunten die u goed in beeld moet hebben:

  • De rentes zijn weliswaar gestegen, maar nog steeds lager dan historisch gemiddeld. Daarnaast, niet alle rentes stijgen even hard. Een variabele rente kan in sommige gevallen heel interessant zijn. Nooit geheel vrij van risico, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen en advies kan snel bepaald worden of dit voor u geschikt is.
  • Voor veel doorstromers geldt dat het meeverhuizen van de rente een goede optie is. Heeft u de rente nog vast staan? Vaak kunt u deze vrijwel ongewijzigd meeverhuizen naar uw nieuwe woning. Per bank kunnen de voorwaarden verschillen, maar vrijwel elke bank biedt de optie.
  • Wees conservatief met betrekking tot uw verwachte overwaarde. Een waardebepaling van een paar maand terug kan al achterhaald zijn. Vraag uw makelaar om een update van de huidige marktsituatie. Ga daarnaast in uw berekeningen uit van een nog lagere waarde. Het is altijd beter om na de verkoop van uw woning geld over te houden (aflossen kan bijna altijd boetevrij) dan tekort te komen.
  • Doordat de markt iets is afgekoeld krijgt u als koper ook betere kansen. Zeker niet elke woning gaat onder de vraagprijs weg, veel zelfs nog erboven, maar de concurrentie is afgenomen en de excessen verdwijnen. In een markt als deze kan uw aankoopmakelaar u tienduizenden euro’s besparen.
  • Kijk niet alleen naar de prijs van uw droomwoning en de lasten van de hypotheek, maar ook naar energielasten. Vaak is met geringe investering de energienota fors terug te dringen. Wist u dat elke bank in ieder geval €9.000 extra lening toestaat voor verduurzaming? Ook als u maximaal leent op inkomen?
  • De hogere rente zorgt voor een (iets) lagere maximale hypotheekverstrekking op basis van uw inkomen. Ondanks dat het verschil niet erg groot is kunt u niet blind uitgaan van berekeningen die enige tijd geleden gemaakt zijn. Wij brengen u graag up-to-date. 
  • Waar de hypotheekrenteaftrek afgelopen jaren verwaarloosbaar was in veel gevallen, is deze door de hogere rentes weer relevant geworden. Het kan in uw geval het verschil maken. Laat u goed voorlichten. Wat als deze (deels) verdwijnt? Hoe lang heeft u er nog recht op? Onder welke voorwaarden? Lastige materie, maar niet voor een goede adviseur.
  • We zien meer en meer woningen verkocht worden met een voorbehoud van financiering. Dit biedt u als koper meer zekerheid en rust.
  • Denk ook eens aan tijdelijk huren. Is uw woning lastig te waarderen of verkopen? Verkoop eerst, koop daarna. Er zijn doorgaans voldoende huurwoningen via ons beschikbaar, ook voor korte(re) termijnen.

Maak nu een vrijblijvende afspraak via 050-2500020 of vul onderstaand contactformulier in, om bovenstaande toe te spitsen en door te laten rekenen op uw situatie.
Op kantoor, bij u thuis of via Teams, u kiest. Een adviesgesprek is altijd kosteloos.

Scherp biedt alle geldverstrekkers van Nederland en kent de markt in Groningen en Drenthe als geen ander. Met vier professionele adviseurs kunnen wij  altijd op korte termijn met u om tafel.

 

Klanten beoordelen

9,9

Bekijk alle referenties

Wilt u niets missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en achtergronden over de hypotheek- en woningmarkt.

 

Partners in wonen: