WhatsApp
boekholt & partners makelaardijben-s.nlboekholt nieuwbouw specialistben-s verhuur en beheer
Scherp Financieel Advies

Hypotheek & Financieel blog

navigeren door de afbeeldingen kan met de pijltjes toetsen
Hogere koopsom voor zowel NHG als vrijstelling overdrachtsbelasting
Hogere koopsom voor zowel NHG als vrijstelling overdrachtsbelasting

Zoals elk jaar heeft de overheid weer enkele wijzigingen doorgevoerd in haar beleid voor de woningmarkt. 2023 heeft voor woningkopers enkele positieve verrassingen in petto:

Hogere NHG-grens:

In 2023 gaat de maximale waarde van een woning met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omhoog naar € 405.000. Dit was grens € 355.000. Door deze verhoging krijgen meer huizenkopers toegang tot een hypotheek met NHG. NHG biedt een vangnet als mensen te maken krijgen met gedwongen verkoop of restschulden, als gevolg hiervan bieden de banken voor een hypotheek met NHG een lagere rente. Het gaat hierbij om de waarde van de woning, niet per se om de koopsom. Als u een woning koopt voor € 410.000, maar de waarde van de woning is € 405.000 komt u toch in aanmerking. U kunt echter niet meer lenen dan € 405.000 (verduurzamingsmaatregelen uitgezonderd).

Zowel de borgtochtprovisie – het eenmalige bedrag dat iemand voor een hypotheek met NHG betaalt - als de NHG-kostengrens wordt jaarlijks opnieuw bepaald. In 2023 heeft NHG gekozen voor dezelfde methode als in 2022 om jaarlijks de NHG-kostengrens vast te stellen. Hierdoor stijgt de kostengrens van € 355.000 naar € 405.000 en blijft de NHG toegankelijk voor veel kopers.  De borgtochtprovisie zal deze gelijk blijven aan 2022, namelijk 0,6% van de hypotheeksom.

Het is mogelijk (indien het inkomen dit toelaat) om energiebesparende voorzieningen bij te lenen, boven op deze grens. Maximaal 6% bovenop de waarde van de woning. Inclusief Energie Besparende Voorzieningen wordt de kostengrens in 2023 € 429.300. 

Indien u op inkomen al maximaal leent, kan er alsnog € 9.000 bijgeleend worden voor deze energiebesparende maatregelen. De overheid zit deze investering als verlaging van de woonlasten.

Hogere vrijstellingsgrens overdrachtsbelasting:

Huizenkopers tussen 18 en 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting voor een woning van maximaal € 440.000. Dit bedrag was vorig jaar € 400.000. Let op, deze regeling geldt dus niet alleen voor starters! De kopers moeten voldoen aan voorwaarden. De koper moet voldoen aan de volgende voorwaarden om gebruik te maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting (startersvrijstelling):

  • De koper is meerderjarig (18) en jonger dan 35 jaar op het moment van verkrijging. Het moment van verkrijging is het moment van ondertekening van de notariële akte van levering.
  • De koper koopt een woning.
  • De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en verklaart dit schriftelijk.
  • De koper gaat zelf in de woning wonen (het zogenoemde hoofdverblijfcriterium). Daarvoor vult de koper de Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling in.
  • De waarde (niet per se de koopsom) van de woning is niet hoger dan € 440.000.

Als een koper wel zelf de woning gaat bewonen, maar niet voldoet aan de andere criteria voor de startersvrijstelling, betaalt de koper 2% overdrachtsbelasting. Omdat dit een lager tarief is dan het standaard 10,4% tarief, moet ook daarvoor een verklaring worden afgegeven bij de notaris.

Heeft u een vraag? Stel 'm hieronder! 

 

Klanten beoordelen

9,9

Bekijk alle referenties

Wilt u niets missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws en achtergronden over de hypotheek- en woningmarkt.

 

Partners in wonen: